Raport Koalicji Klimatycznej o skutkach zmian klimatu dla polskiego rolnictwa i przemysłu spożywczego

Koalicja Klimatyczna planuje zorganizować spotkanie dla Posłów, polityków oraz osób ze związków i organizacji rolniczych, gdzie chce zaproponować stworzenie ponad partyjnej platformy, która zajęłaby się tematem bezpieczeństwa żywnościowego Polski w kontekście wpływu na tę dziedzinę gospodarki zmian klimatycznych.

Koalicja Klimatyczna to  porozumieniem 26 organizacji pozarządowych zaangażowanych w działania na rzecz ochrony klimatu. Koalicjantami są organizacje z całej Polski, o różnych profilach, od badawczych po edukacyjne. Koalicja realizuje wspólnie różnorodne działania, od monitoringu prac legislacyjnych na poziomie krajowym i europejskim, poprzez organizację konferencji i warsztatów dla różnych odbiorców – przedstawicieli biznesu, urzędników, posłów, dziennikarzy, po działania edukacyjne skierowane do dzieci i młodzieży. Celem jest przekonanie wszystkich wymienionych grup o potrzebie ograniczenia naszego negatywnego wpływu na środowisko, redukcji emisji i rozwoju zrównoważonej, „zielonej” gospodarki, efektywnej energetycznie, wykorzystującej w możliwie największym stopniu energię ze źródeł odnawialnych.

Misją Koalicji Klimatycznej jest wspólne działanie w celu zapobiegania wywołanym przez człowieka zmianom klimatu dla dobra ludzi i środowiska.

Koalicja klimatyczna przygotowała raport „Wpływ zmiany klimatu  na bezpieczeństwo żywnościowe Polski.” Raport ten opracowali Prof. Zbigniew M. Karaczun i dr. hab. Jerzy Kozyra. Raport w całości dostępny po kliknięciu w obrazek.

Raport_Klimat_bezpieczenstwo_zywienowe_Karaczun_20.03-1

Wpływ zamian klimatycznych na produkcję żywności jest ogromny. Ocieplenie klimatu, susze, zmniejszenie ilości opadów mają wpływ na wegetacje wielu ważnych upraw, na wysychanie pastwisk , a więc i na produkcję mięsa, zatem  i na rolno – spożywcze  przetwórstwo. Polskie rolnictwo odgrywa ogromną i ważną rolę w bezpieczeństwie żywnościowym kraju. Zarówno jako producent na rynek wewnętrzny jak i na eksport. Od tego jakie działania adaptacyjne wobec zmian klimatycznych  podejmiemy i jaki będzie ich zakres zależy poziom tego bezpieczeństwa .

Poniżej prezentacje raportu Prof. Karaczuna i dr. Kozyry przez autorów (po kliknięciu w obrazek)

Z. Karaczun_ Prezentacja_ Wpływ zmiany klimatu na bezp. żywnościowe-1

 

Spotkanie o którym mowa na początku informacji o Raporcie Koalicji Klimatycznej inaugurujące działalność Platformy „Rolnictwo przyjazne klimatowi” odbyło się  2 grudnia 2020 r. Oto sprawozdanie z tego spotkania: link do pdf  Sprawozdanie ze spotkania platformy Rolnictwo przyjazne klimatowi  lub kliknięcie w skan 1 strony sprawozdania. Relacja wideo z debaty w dwu częściach poniżej sprawozdania.

 

Sprawozdanie ze spotkania platformy Rolnictwo przyjazne klimatowi-1

 


Opublikowano

w

, ,

przez

Tagi: